Translate

dijous, 31 de gener del 2013

La panera del tresor


Xtec
Les paneres del tresor són cistelles que permeten als nadons per explorar amb seguretat el món que els envolta.

Elinor Goldschmied, pedagoga anglesa, va ser la creadora de les paneres del tresor.


Es tracta d'un joc on l'infant de 6 a 12 mesos aprèn per si sol. Aquesta activitat es recomana per als nadons que són capaços de seure per si mateixos, que estan ansiosos per explorar el seu entorn, i que es porten objectes a la boca.

En aquesta activitat l'infant descobreix, toca, llepa, trenca, selecciona, descarta, etc. tot de materials que es faciliten dins d'una cistella. Aquests materials són objectes del dia a dia o reciclats.



"The imagnation tree"
A la panera hi ha d'haver una àmplia gamma d'objectes naturals i artificials que estimularà tots els sentits i que pot ser utilitzat com a eines per a l'exploració i la imaginació.

Hi ha d'haver una bona varietat de textures, formes i materials, i tot ha de ser no tòxic i sense peces petites. La majoria de les coses no costen molt, probablement les pots trobar al bosc, la platja, el jardí o a casa! (Òbviament, has d'utilitzar el teu propi sentit comú sobre què podria ser perillós i MAI deixar a l'infant sol o amb un altre nen mentre juga amb la cistella.)

Aquestes cistelles només es han de presentar uns dos dies a la setmana i es han d'anar renovant els objectes de dins, perquè el petit/a no perdi l'interès.

La idea és que els nadons descobreixen aquests objectes pel seu compte sense la intervenció o instrucció d'un adult.

Guardeu la panera en algun lloc on l'infant pugui accedir pel seu compte. Deixeu al nadó manipular els objectes com ells vulguin.


Després d'una estona, pot estar bé afegir un vocabulari simple als objectes. "Cullera", "pilota", "bol". Però, recordeu que el nen/a ha de prendre la iniciativa en tot moment. El paper de l'adult és el de mantenir al petit fora de perill, no per instruir!


Alguns consells per fer una panera del tresor:

- Ha de ser baixa, d'entre 30 i 35 cm de diàmetre, de fons pla, feta de vímet i sense nanses.

- Ha de ser senzill. És per a un nadó, així que uns quants objectes estaran bé.

- Que sigui segur. Res massa petit, solt o punxegut.

- Millor materials naturals. Les teles, fusta, metall són el punt de partida perfecte.

- Res que vagi amb piles. Estàs mirant de proporcionar al nadó una experiència, no entreteniment.


ldees per al tema de la panera:


- Fusta: blocs, petit calaix, ou de sargir, petites formes de fusta, bola espiral de vímet, de pal instrument camellones, castanyoles, anelles de cortines, culleres, espàtules, carraus, etc.

- Naturalesa: bol de fusta, pinyes, bola de vímet espiral, petxines grans, carabasses seques, pedres grosses, fruites del temps, etc.


- Metall: batedores, pots de metall, culleres de diverses grandàries, cullera per a posar gelats, taps de pots, sonalls, embut, colador, cadenes, etc.



- Colors (es podria fer en qualsevol color): diverses esponges, lletres d'escuma, tapes de pots, etc.

- Objectes manufacturats amb materials naturals: petits cistells amb diverses formes, raspalls de les sabates o de bany, brotxes d'afaitar, etc.
"The imagnation tree"

- Objectes de goma, tela i pell: Moneder de pell, nina de roba, pilotes de goma, pilotes de tenis, tros de tub de goma, retalls de tela de diferents tipus, etc.
"The imagnation tree"

- Objectes musicals: Panderetes, ampolles plenes d'arròs o llegum, sonalls, carraca, etc.
"The imagnation tree"


Podràs trobar més informació a:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada