Translate

divendres, 20 de juny del 2014

Dislèxia

Segons DISFAM la dislèxia és un trastorn de l'aprenentatge de la lectoescriptura, de caràcter persistent i específic, que es dóna en nens que no presenten cap handicap físic, psíquic ni sociocultural i l'origen sembla derivar d'una alteració del neurodesenvolupament. 

Segons el CIE-10, els dislèxics manifesten de forma característica dificultats per recitar l'alfabet, anomenar lletres, realitzar rimes simples i per analitzar o classificar els sons. A més, la lectura es caracteritza per les omissions, substitucions, distorsions, inversions o addiccions, lentitud, vacil·lacions, problemes de seguiment visual i dèficit en la comprensió, (OPS, 1997). 

Per Etchepareborda i Habib, 2000, la dislèxia és una dificultat per a la descodificació o lectura de paraules, de manera que estarien alterats algun dels processos cognitius intermedis entre la recepció de la informació i l'elaboració del significat.

Vida solidaria

Les persones amb aquest problema sol presentar aquestes característiques:
  • Omissions de lletres o síl·labes (oblidar llegir una lletra o síl·laba) 
  • Substitucions (llegir una lletra per una altra) 
  • Inversions (canviar l'ordre de les lletres o síl·labes) 
  • Addiccions (afegir lletres o síl·labes) 
  • Unió i fragmentació de paraules (unir i separar paraules de forma inadequada) 
  • Rectificacions, vacil·lacions i salts de línia durant la lectura.



Si creieu que el vostre fill/a te un problema de dislèxia parleu amb el mestre o la mestre del infant i amb el seu pediatra, ells us guiaran sobre les pases a seguir.

Us deixem aquest documental sobre el tema:

Documentos Tv: Palabras al viento

+ info: Dyslexia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada