Perquè els bebès llencen els objectes al terra?

És del tot normal que els bebès pasin per una etapa on llencen els objectes del seu voltant a terra. 

Als sis o set mesos el nadó ja disposa d'una notable habilitat manual: sap agafar les coses amb força, les dóna voltes entre els dits i pot sostenir un objecte a cada mà i fins i tot fer-se amb un tercer, deixant anar prèviament un dels que tenia subjectes.

Ja agafa peces menudes al primer intent, la qual cosa denota que coordina perfectament el moviment de l'ull i el de la mà (l'anomenada "destresa oculomanual", segons els especialistes). I, a més, és capaç de colpejar les coses en sentit vertical i horitzontal.

En aquesta etapa al nadó li entreté molt agafar tot el que troba al seu voltant i tirar-lo a terra una vegada i una altra, una cosa que als adults els pot molestar, però que a ell, a més de divertir, li fa avançar en el seu desenvolupament per múltiples motius:

  • Li ensenya a distingir-se dels objectes que hi ha al seu entorn i l'ajuda a formar-se una idea molt més encertada de com és el seu cos. Un exemple: el nen, al llançar el seu peluix a terra, comprèn que aquest és un objecte a part d'ell, i al mateix temps s'adona que té braços i mans i que aquestes són parts integrants del seu cos, que li permeten agafar , manipular, deixar anar o llançar les coses a voluntat.
  • Li descobreix la relació causa-efecte i li fa veure que ell pot aconseguir que succeeixin esdeveniments amb els seus actes, la qual cosa al seu torn afavoreix el desenvolupament de la seva intel·ligència.
  • També li permet adquirir noves percepcions del seu entorn: l'informa sobre la distància, l'espai, el temps i la gravetat.
  • A més, li descobreix les diferents qualitats dels objectes que manipula: n'hi ha durs i tous, rompibles i irrompibles, pesats i lleugers, silenciosos i sorollosos (aquests últims són els que més li agraden) ...

Aquest nou entreteniment del petit té el benefici afegit que si els seus pares o la persona que està al seu càrrec li tornen l'objecte que ell tira, passa a convertir-se en un joc social (és el "pren i dóna'm"), que li descobreix dues coses: que ell també pot influir en les persones que l'envolten, no només en els objectes, i que és bo relacionar-se amb els altres, el que establirà les bases perquè en el futur no li costi gaire obrir-se als altres i entaular amistats amb ells.

Ha Crecer Feliz i ha BabyCenter ens donen alguns trucs per a que els pares pasin aquesta etapa sense tornar-se bojos ;)

No hem de confondre la fase de llençar objectes a terra amb les possibles rabietas que pugui tenir un infant més gran (on el nen/a llença a terra els objectes perquè està enfadat, vol mostrar autoafirmar-se o vol cridar l'atenció dels pares). En aquest cas, tal i com s'explica a la web El bebe, és important que els pares i cuidadors marquin unes normes i límits clars als infants.



+ info: Desenvolupament del bebè (0 a 24 mesos)

Comentaris