Translate

dilluns, 26 de gener del 2015

La capacitat de concentració

La capacitat de concentració ens ajuda a entendre millor el que llegim, el que ens diuen, problemes matemàtics, a guanyar en els jocs de taula, etc. sense aquesta capacitat ens serà molt difícil aconseguir moltes coses de les quals ens ofereix la vida.

La concentració és una capacitat que podem treballar i fer créixer i que hauríem de reforçar en els infants ja des de molt petits.

Moltes vegades, sense adonar-nos, els adults no respectem els moments de concentració dels nadons i infants. Quants cops em pogut observar com un adult distreia a un bebè fent-li "cuca mones" just quant aquest estava tan a gust jugant amb les seves manetes? O quants cops em passat la pàgina d'un conte al acabar de llegir el text, sense tenir en compte que l'infant estava mirant les il·lustracions?

En canvi, els adults exigim que els infants no ens molestin quan estem al mòbil, cuinant o veient la tv.

En el llibre "Ayude a sus hijos a leer y escribir con el método Montessori" de Lyne Lawrence, i en el blog "Lets lasso the moon ens proposen vàries coses per educar en la capacitat de concentració dels petits:

- Redueix els programes de tv que veu l'infant: La tv està pensada per captar l'atenció de les persones tot i que el programa que emetin sigui mortalment avorrit, això o aconsegueixen saltant d'un tema a un altre molt ràpid. Quan el nen/a miri la tv, parla amb ell del que està passant a la pantalla o fes després alguna activitat relacionada amb el que ha vist. Pots canviar la tv per un conte. Això li ajudarà a desenvolupar la capacitat de tornar en imatges, en la seva ment, les paraules que tu li dius.

- Assegura't que abans de començar a jugar tens tot el que necessiteu: Si t'aixeques moltes vegades, al mig del joc l'infant es distreu de l'activitat i no la gaudeix tant.

- Quan l'infant estigui distret en una activitat, intenta no distreure'l: També durant els primers mesos de vida, em de tenir en compte això. Fins i tot un elogi en el moment menys adequat pot fer que l'infant es distregui i interrompi el que estava fent.

- Observar sobre l'espatlla: La sensació de que algú t'està mirant pot trencar la concentració. Penseu en com és de frustrant tenir algú llegint sobre la nostre espatlla! Fes un esforç per evitar el contacte visual. Manten un ull en el que està fent discretament.

- Correr a ajudar a la mínima: Molts adults correm a ajudar a l'infant en quant te un petit problema. L'interès d'un nen està molt més sovint, basat en l'alegria de la superació de les dificultats que en la simple tasca en si. La frustració a curt termini es converteix en independència a llarg termini.

- Quan tinguis pressa, intenta avisar a l'infant uns minuts abans de què haurà de recollir i venir amb tu quan l'avisis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada