Activitats de descoberta d'un mateix: La cara


L'infant comença a tenir consciència de si mateixos i el seu cos cap als 18 mesos, hi ha diferents activitats que es poden fer amb els nens i nenes per saber si han arribat a aquest estadi, com per exemple, possar un gomet al front del bebè i possar-los davant un mirall. Un indicador de la propia consciència seria si es toquen el seu propi front per tocar el gomet, en comptes de tocar el mirall.

En el següent video ens expliquen el concepte de consciència d'un mateix:



La descoberta d'un mateix és una de les àrees que es treballen en educació infantil. 

L'objectiu és que l'infant pugui descobrir, conèixer i comprendre la pròpia identitat, com a individu i com a membre d'un grup. 


El concepte que té una persona de si mateix, es van creant a través del coneixement del propi cos i el dels altres, de la relació amb totes aquelles persones que l'envolten (família, mestres, companys, veïns...). Essent tan importants la relació amb els adults com amb les persones de la seva edat o més petits. Tot això afavorirà el seu creixement personal, l'autonomia i l'autoconcepte. (viquipèdia)


Per a treballar la coneixènça d'un mateix i de les parts del rostre, un cop l'infant ja es reconeix, proposo les següents activitats (sempre em d'intentar vocalitzar tot el que va fent l'infant per afavorir el vocabulari que volem treballar):

DIBUIXAR LA NOSTRA CARA: Amb un mirall i un rotulador es pot fer un autoretrat. Aquesta activitat ajuda a l'infant a fixar-se molt en cada part de la seva cara, on està cada elements i les seves proporcions.

També pot ajudar a l'educador o pares a veure quines mancances te l'infant a través de l'observació dels elements que no dibuixa (podent fer activitats de reforç dirigides a aquests elements en qüestió més tard).
playbasedlearning


CARES EN LA NATURALESA: Aprofitant una sortida al camp o al parc es poden fer cares amb elements de la naturalesa. Es pot dibuixar una base rodona amb guix i recollir flors, fulles i pals per a acabar de fer la cara. Aquesta activitat pot ser una bona manera de distreure als infants durant les excursions.
makeandtakes


CARA DE FELTRE: Es pot fer un joc de peces de les parts de la cara amb feltre enganxat sobre cartró (per fer-lo més fàcil d'utilitzar per als petits).
Per a fer-lo més divertit s'haurien de fer varis jocs d'ulls, nassos, boques, cabells i orelles. Aixó ajudarà al infant a fixar-se en les diferències i semblances entre les persones.

toddlerapproved

JOC I IMPRIMIBLE DE PARTS DE LA CARA: Aquest joc consisteix en oferir al infant gomes de color, pals de polo, figures geomètriques de goma Eva, etc. i fotos de diferents parts de la cara. 

Els nens/es hauran de muntar les cares amb aquests elements. Si cliquem sota el link de la foto podreu descarregar les fotos de les parts de la cara.
picklebums

picklebums

MR. POTATO: Amb feltro podem retallar un gran Mr. Potato que podem enganxar en una paret o suport vertical. Els diferents elements de la cara hauran de tenir una mica de velcro al radere, per a que els infants puguin enganxar-los amb facilitat.
palmettosandpigtails


CARES DE FELTRE: Aquestes cares també estan fetes amb fieltro i es treballa les diferències entre les diferents persones utilitzant colors diferents per a les bases de la cara.
tuckandrolls


PARTS DE LA CARA AMB IMANTS: Retallant ulls, boques i nassos de les revistes podem fer cares divertides. En aquest cas s'ha posat un imant al radere de cada peça i es juga sobre una safata de metall (tot queda més endreçat). També es podrien imprimir les parts de la cara o enganxar-les sobre paper d'imant (els venen a les papereries i és apte per a fer servir a l'impresora).
starstraining

IMPRIMIBLE DE ROSTRES: Si cliqueu al link de la foto podreu descarregar aquesta imatge que els infants podran emplenar amb els diferents elements de la cara.
dabblesandbabbles


JOC AMB PINTURA PER LA CARA: Una activitat que pot ser molt divertida és treballar les parts de la cara amb pintura.
Ha d'haver un mínim de dos jugadors. Un d'ells serà qui dirà quina part de la cara s'ha de pintar, l'altre ha de seguir les seves ordres mirant-se a un mirall.
Si és vol complicar el joc, es pot retirar el mirall o dir de quin color s'ha de pintar cada part de la cara. També es podria pintar la cara de l'altre en comptes de la d'un mateix.

Si no teniu maquillatge el podeu fer vosaltres mateixos.

Ingredients: 
  • midó de blat de moro
  • crema facial
  • Oli vegetal, 1/4 culleradeta
  • Colorant d'aliments naturals
Comenceu per fer una base per a les pintures de la cara mitjançant la barreja en parts iguals del midó, el blat de moro i la crema de cara fins que es formi una barreja espessa. Afegir l'oli vegetal, que ajuda a que la pintura quedi atapeïda
popsugar
CANÇÓ DE LES PARTS DE LA CARA:

+info

Comentaris