Activitats per a l'aprenentatge dels colors


Avui parlarem de l'aprenentatge dels colors.

Moltes vegades m'han preguntat sobre activitats per aprendre els colors. La veritat és que la manera més senzilla és introduir-los a la vida diària, és a dir, verbalitzar el que veiem.
Per exemple, si mengem tomàquet, podem dir que estem menjant un tomàquet vermell. Si em de travessar un semàfor, podem dir de quin color és el senyor que està aturat i de quin color és el que camina.
També pot ser divertit buscar tots els cotxes de color vermell (per exemple), que trobem de camí a l'escola.
Quan llegim contes, ens vestim, anem a comprar al supermercat, etc. són moments idonis per treballar els colors.
Millor si treballem un mateix color al dia, o fins i tot a la setmana (o fins que l'infant no tingui problemes en reconèixer aquest).

A continuació ús proposo activitats amb els colors. A l'igual que en el dia a dia, hem d'anar verbalitzant l'experiència de l'infant al proposar-li el joc.


PANERA DEL TRESOR: Els més petits també poden jugar amb els colors si els preparem una panera amb un color concret. Es tracta d'un joc on l'infant de 6 a 12 mesos aprèn per si sol.
En aquesta activitat l'infant descobreix, toca, llepa, trenquen, seleccionen, descarten, etc. tot de materials que es faciliten dins d'una cistella. Aquests materials són objectes del dia a dia o reciclats.

thekavanaughreport


CAIXES SENSORIALS DE COLORS: Les caixes sensorials són com una mena de caixa del tresor sobre el tema que triem. Cada caixa sensorial que fem tindrà com a tema un color.
Agafarem totes les coses del color que treballem en aquell moment i deixarem que els infants juguin i remenin.
Pot ser útil posar una tovallola a sota la caixa per a què sigui més fàcil de recollir després.

countingcoconuts

TONALITATS: En aquest cas, s'emplenarà la fitxa amb els diferents degradats d'un mateix color.
therigneys


CAIXA SENSORIAL DE L'ARC DE SANT MARTÍ: Per a fer aquesta caixa sensorial necessitem tantes bosses de plàstic com colors vulguem fer. A cada bossa i posem 5 tasses d'arròs, així com 2-3 cullerades de vinagre i al voltant de 30-40 gotes de colorant d'aliments (més dels colors més foscos). Tanca la bossa i barreja i agita fins que els colors es distribueixen uniformement.
A continuació, obriu les bosses per a què es ventilin durant la nit. Això reduirà dràsticament l'olor de vinagre.
L'endemà presenteu l'arròs en una caixa de plàstic. Posar una tovallola a sota facilitarà que no s'escampi en jugar.

ehow

CANÇÓ DELS COLORS: Per a recordar més fàcilment els colors pot ser bona idea treballar amb els infants cançons on s'anomenin. Us deixem aquesta cançó tradicional dels colors.





GELATS DE COLORS: Aquesta activitat és molt fàcil de preparar. En cartolines de colors tallem de manera doble la forma del gelat, i l'enganxem només pels costats, deixant una butxaca per on passar els palets de polo.
A cada pal de polo escriurem el nom del color. Si els nens són petits per llegir, escriurem els noms amb retoladors, cada un del seu color.
Els infants hauran d'unir cada pal amb el seu polo.
mynaptimecrafts


ENCISTELLAR COLORS: En un cartó fem tants forats en forma de cercle com colors vulguem treballar. Pintem cada cercle amb un color.
També hem de fer bossetes de colors. Aquestes bosses s'emplenen amb blat de moro. Són molt fàcils de fer. Es tracta de retallar un rectangle per color en roba de feltre, posar a dins el blat i tancar-lo amb cola.
L'infant haurà d'encistellar cada bossa dins el forat del seu color.

minne-mama 

minne-mama 
minne-mama 


PAPERS DE MAGDALENA DE COLORS: Avui en dia podem trobar papers de magdalena de molts colors, i fins i tot fets de silicona (que duren més temps). Hem de barrejar pompons de colors i l'infant els haurà d'anar endreçant cada un en el seu paper de magdalena corresponent.
aboutfamilycrafts


LA CACERA DEL COLOR: Presentarem als infants cartolines de colors diferents i aquests hauran de buscar dins de l'habitació, aula o casa on estan, objectes d'aquell color.
Si tenim més d'un nen/a casa, podem fer que cada un d'ells tingui un color, i que guanyi qui tingui més objectes en deu minuts, per exemple.

pleasantestthing


CAPSA DE COLORS: Aquesta activitat és típica de l'ensenyament Montessori. El nostre objectiu serà que els infants vegin que hi ha diferents tonalitats d'un mateix color. Per això agafarem objectes de colors que s'hauran de classificar dins dels calaixos pintats de colors.

craftionary


CERCLES DE COLORS: Un cercle de colors el podem fer tant de roba com de cartó, etc. Cal dividir el cercle per tants trossos com colors vulguem treballar.
L'infant podrà col·locar joguines, peces o objectes en cada color corresponent o també podem pintar pinces d'estendre la roba i que els enganxin al cercle.

naturalbeachliving 
craftionary


SERIACIÓ DE COLORS: A més de treballar els colors, amb aquesta activitat treballem la seriació. Hem de preparar cartolines amb quadrats de colors (es poden fer servir gomets) i oferir als infants peces quadrades de Lego i un cartó d'ous. L'infant haurà de col·locar les peces en l'ordre indicat a la cartolina.

photobucket


POMPONS DE COLORS: En aquesta activitat es tracta de separar pompons de colors amb pinces d'estendre la roba, cosa que fa que també treballem la psicomotricitat fina.
Oferirem als infants pompons de colors, caixes amb la tapa de color i pinces de cada color. Si juguen diversos nens/es, podem donar un color a cada un d'ells.

pleasantestthing


GUIX DE COLORS: Aquesta activitat també és de psicomotricitat gruixuda. Amb ella treballem, la consciència i el control corporal amb el salt i l'equilibri.
Dibuixem amb guix, a terra, cercles de colors. En un principi, deixarem als infants que juguin com vulguin. Els podem animar a saltar d'un cercle a l'altre mentre anomenem els colors que trepitgem.
Més endavant, quan els infants tinguin assumits els noms dels colors, podem fer jocs més difícils, com anomenar el color sobre el qual han de saltar.

learnplayimagine


Comentaris

  1. Hola. son unas actividades fabulosas. Muy entretenidas y creativas. Seguimos en contacto

    ResponElimina
  2. Unes propostes molt sugestives i divertides pels petits. Me'n guardo algunes pel proper curs que estaré a P3. Gràcies per compartir.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Anna! M'alegro que et siguin d'utilitat :)

      Elimina
  3. Ens ha anat molt bé per fer el nostre treball de didàctica per la universitat, gràcies!! ^_^

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada