Activitats per al desenvolupament del bebè durant els primers mesos

La millor manera de promoure el desenvolupament cognitiu, motor i sensorial del nadó és a través del joc.

La manera més senzilla és a través del joc a terra, deixant que el bebè mogui les cames lliurement, evitant dispositius com gronxadors, hamaques, etc. (info sobre aquests aparells AQUÍ).


Els beneficis d'aquest joc són:

  • enforteix els músculs del ventre
  • enforteix els músculs de les cames
  • mirant cap als peus enforteix el coll i és un precursor per fer retrocedir al ventre
  • desenvolupa la comprensió de la posició del cos mitjançant la detecció de canvi de pes a terra
  • en les activitats de joc, promou l'aprenentatge de causa i efecte
  • promou el desenvolupament sensorial del sistema propioceptiu (coneixement de l'esquema corporal, equilibri, coordinació de les dues bandes del cos, etc.)

A continuació us proposo activitats per a fer amb els més petits. Haureu de tenir en compte que l'atenció del nadó serà d'uns minuts i que SEMPRE s'han de fer les activitats sota supervisió.




GLOBUS AL BRESSOL
Aquesta activitat s'ha de fer abans de què el nadó es giri per si sol i de què es posi objectes a la boca, ja que podria haver-hi perill d'asfíxia.

Es tracta de col·locar alguns globus al voltant del bebè per a què pugui donar-li cops amb els braços i les cames.


candokiddo
ACTIVITAT SENSORIAL AMB AIGUA

Aquesta activitat s'ha de fer abans de què el nadó es giri per si sol i de què es posi objectes a la boca.

L'activitat consisteix a posar una safata poc profunda plena d'aigua als peus del nadó.
A través de la repetició el bebè aprendrà que els seus moviments estan causant tot d'esquitxades. Utilitzarà els sentits de l'audició, tacte i l'estirament muscular.

candokiddo
candokiddo
candokiddo

GLOBUS ALS PEUS

Aquesta activitat s'ha de fer abans de què el nadó es giri per si sol i de què es posi objectes a la boca, ja que podria haver-hi perill d'asfíxia.

Es tracta de lligar, sense estrènyer gaire, uns globus inflats amb heli als turmells del bebè. Millor si són de colors diferents. El bebè comprovarà com les seves puntades provoquen el moviment dels globus.



candokiddo

CORTINA

Aquesta activitat s'ha de fer abans de què el nadó es giri per si sol i de què es posi objectes a la boca, ja que podria haver-hi perill d'asfíxia.

Per a aquesta activitat penjarem tires de paper crepè o de seda en un gimnàs per a nadons o a la vora d'una cadira.
Aquesta activitat ajudarà en l'enfortiment de braços i cames, habilitats motores i visuals. Així mateix, promou la integració sensorial del tacte, vista, pressió i estirament (propioceptiva) i l'oïda. I, per descomptat, li dóna al nadó una mica de temps de joc sense restriccions d'aparells com hamaques, motxilles, etc.

candokiddo

OBSERVAR LA NATURA

En una etapa tan primerenca del nadó, quan s'estan processant tanta informació nova sobre el món, les persones i els objectes que els envolten, aquests interpreten tot a través d'estímuls sensorials.

Per a aquesta activitat, posarem al bebè sobre una catifa (podem deixar-li els peus fora d'aquesta), a l'exterior, per exemple al parc sota uns arbres, al pati o balcó de casa, sobre la sorra de la platja o del parc, sobre la gespa, etc.

El bebè podrà observar passar la llum entre les branques dels arbres, el moviment de les persones del seu voltant, la brisa, la sensació en els seus peus de la gespa, còdols o sorra, etc.



theimaginationtree

BOMBOLLES DE SABÓ
Per a fer aquesta activitat només necessitem bombolles de sabó.
Col·loquem al bebè en un lloc còmode des de on pugui observar, per exemple, arrepenjat sobre uns coixins. Hem de fer bombolles al seu voltant, vigilant que no li caiguin a la cara.

El nadó veurà com es creen les petites bombolles, volen i desapareixen de cop i volta i podrà seguir el recorregut de les bombolles amb la vista o amb el moviment del coll.


theimaginationtree

Comentaris