Treballem els contes: El Patufet

En Patufet és un personatge popular català, representat per un nen molt menut que porta una gran barretina. 
És molt habitual treballar aquest conte a les escoles bressol i al parvulari, ja que amb ell es treballa vocabulari, les mides, tradicions, música, etc.

A continuació us portem idees i recursos per a treballar el conte d'en Patufet:

EL CONTE
"El Patufet era un nen molt petit, molt petit, que vivia amb els seus pares en una casa de pagès. Tot i que era molt trapella, també li agradava ajudar els pares. Un dia que la mare es disposava a anar a comprar safrà, el Patufet li va demanar que l'hi deixés anar a ell, i després de molt insistir la va convèncer.
Va anar a ca l'adroguer a buscar el safrà i perquè la gent no el trepitgés cantava una cançó mentre caminava pel carrer:
Patim, patam, patum,
homes i dones del cap dret,
patim, patam, patum,
no trepitgeu el Patufet.
L'adroguer es va quedar ben parat en sentir una veu prima que li cridava: Vull una lliura de safrààà! Una vegada i una altra mirava i no veia ningú a la botiga; de tan petit que era, el Patufet no arribava ni al taulell! Al final, el va veure i li va poder vendre la lliura de safrà que volia.
Quan la mare va haver acabat de fer l'arròs es disposava a portar el dinar al pare, que estava treballant al camp, i el Patufet va tornar a insistir que l'hi deixés dur a ell. Així que la mare li va donar una cistella amb el dinar del pare i hi va enviar el Patufet.
Vet aquí que mentre hi anava va començar a tronar i a ploure. Veient aquella tempesta tan gran, el Patufet va córrer a aixoplugar-se sota una col. I s'hi va quedar tan a gust que s'hi va adormir.
Al cap d'una estona, quan la tempesta ja havia passat i el Patufet encara dormia, va venir un bou que, veient el camp de cols, se n'hi va anar de dret. Quan va ser a la col on jeia en Patufet, va obrir la boca i es va empassar de cop la col, la cistella i el Patufet.
En veure que no apareixia, els seus pares el van anar a buscar, tot planyent-se. Cridaven ben fort: Patufeeet, on eeets?, però ningú no responia, fins que al cap de molta estona d'insistir-hi es va sentir una veu llunyana i fosca que deia:
Sóc a la panxa del bou,
que no hi neva ni hi plou!
Quan el bou farà un pet,
sortirà en Patufet
En sentir allò, els pares del Patufet van decidir començar a donar cols al bou per a menjar, i la bèstia es va anar inflant, inflant, fins que de sobte va fer un pet i va sortir el Patufet disparat. Es va poder reunir amb els seus pares de nou i van ser feliços per sempre més."









LA CANÇÓ
La cançó

ELS PERSONATGES I ELEMENTS DEL CONTE
A través dels personatges podem treballar la descripció del caràcter, les parts del cos, característiques físiques, les peces de la roba i el color.
Els elements utilitzats al conte ens ofereix nou vocabulari i elements que més tard podem utilitzar a les activitats.
El botiguer i la mare

El pare i en Patufet

Col, paperina, cistell, moneda

Bou




TITELLES
Els titelles ens ajudaran a representar el conte i a treballar les habilitats de psicomotricitat fina, modulació de veu, saber parlar davant dels altres, l'ordre temporal, la imaginació, la música, etc.

Titella
Titella
Ombres xineses


DISFRESSES
Les disfresses ens ajuden a treballar el vocabulari de les peces de vestir i elements tradicionals com la barretina, la faixa i els esclops. També ajuden a l'infant a entrar dins del conte a través de la imaginació i al joc simbòlic.

La roba d'en Patufet
 Amb plats de cartó i cartolina podem fer una màscara ben fàcil del bou del conte:
Màscara de bou


ESPAIS
Hi ha parcs arreu de Catalunya que han instal·lat jocs inspirats en el conte d'En Patufet il·lustrat per la Pilarín Bayés entre d'altres. A Petit BCN trobareu les poblacions on tenen aquests parcs.


Parcs de conte: En Patufet
Parcs de conte: En Patufet

ACTIVITATS

FER UNA PAPERINA DE SAFRÀ
Fer una paperina

JOC SIMBÒLIC
A través del joc simbòlic podem treballar el diferent vocavulari que surt en el conte, les mesures (gran i petit), el pes, la numeració (a través de les monedes), etc.

Joc simbòlic
Joc simbòlic

TREBALLAR AMB VERDURES
El pare d'en Patufet té un hort on planta verdures. Podem treballar el nom d'aquestes, les textures, colors i sabors.
treballar amb verdures
També podem pintar estampant fulles de col en un paper i veure la textura que queda: 
treballar amb verdures
treballar amb verdures

PINTAR AMB SAFRÀ
Al conte parlen del safrà. Podem olorar-lo i tastar-lo, fins i tot podem pintar amb ell!

Pintar amb safrà


+material

Comentaris