Activitats per a nadons

Continuem amb activitats per a nadons.
A la pàgina How we Montessori ens explica la introducció del mètode durant les diferents etapes de l'infant i activitats per a fer amb els nens des de nadons. Aquí portem un recull d'algunes d'elles:


PANXA A TERRA:

Posar al nadó panxa a terra fa agafar força física que més endavant servirà perquè pugui gatejar, seure i aguantar dret.
Començarem amb pocs minuts i anirem allargant el temps de panxa a terra. A molts infants no els agrada aquesta posició, així que amb ells anirem més lents a l'hora d'augmentar els minuts en aquesta posició.
Si posem objectes que cridin l'atenció del bebè davant d'ell incentivarem el moviment d'aquest.


How we Montessori

Si volem incentivar el gateig hem de tenir en compte:

  • Proporcionar oportunitats per al moviment: Si el nadó es passa l'estona assegut en una hamaca no tindrà llibertat de moviments ni podrà enfortir la musculatura. Una catifa a terra el proporcionarà aquesta llibertat. Hem d'evitar catifes o mantes que s'amunteguin o llisquin per sota de l'infant quan ell està tractant de moure's.
  • Posar roba còmoda: Pot ser interessant deixar a l'infant una estona al llarg del dia sense pantalons i mitjons, per a què pugui utilitzar els dits dels peus i els seus genolls per a fer força sense perill de relliscar.
  • Donar alguna cosa a veure/fer: Mentre està panxa a terra, treballant l'esquena, el coll i els músculs del braç necessaris per al gateig, podem posar davant seu algun objecte que l'inciti a moure's. Cada cop que arribi a agafar un objecte tindrà una sensació d'èxit que el faran esforçar-se una mica més una altra vegada. També es pot posar el nadó davant d'un mirall perquè es pugui veure a si mateix.
How we Montessori

OBJECTES QUE FAN SOROLL:
Les joguines amb cascavells agraden molt als nadons. En un primer moment no tindran força per agafar-les ells mateixos, però podem moure les joguines davant d'ells mentre cantem una cançó curta o els parlem animadament.
Al llarg de les setmanes l'infant anirà agafant força als braços i mans, sobretot si el deixem tocar i agafar objectes i joguines i voldran moure per si mateixos les joguines i crear els seus propis sons.
How we Montessori
A casa ens ha fet molt servei els sonalls. El de la foto està fet de ganxet i és tou. A la peque li agrada mossegar-lo i moure'l per a escoltar els cascavells del seu interior.
Quan no el podia agafar per ella mateixa, el feia moure davant seu cantant la cançó dels titelles, seguint el ritme de la tonada, li encantava!


OBJECTES PER A MANIPULAR I PORTAR A LA BOCA:
Existeixen al mercat moltes joguines per a nadons, però normalment als infants els agrada els objectes que podem trobar per casa.
A l'hora d'oferir joguines i objectes als infants hem de tenir en compte que no siguin tòxics i que no tinguin peces petites que puguin tragar, ja que el primer que faran és posar-se els objectes a la boca (és la manera que tenen els nadons d'explorar el món que els envolta).

Podem preparar joguines fetes amb elements naturals, com la fusta o el cotó.

How we Montessori
Aquests dos cercles de fusta, per la seva forma, ajuden a l'infant a desenvolupar la força dels canells i el seu moviment.
How we Montessori 
Les pilotes trencaclosques són fàcils d'agafar per les petites mans dels infants, a més, és agradable enfonsar els dits en els seus forats. AQUÍ  trobareu un tutorial per a fer-la
How we Montessori
Podem oferir a l'infant objectes fets amb ganxet o teixit de cotó, que podem fer nosaltres mateixos, tot i que a vegades una simple tovallola es converteix en una gran joguina i en el perfecte objecte per a mossegar.
How we Montessori
How we Montessori
A la pàgina ens explica que al seu fill no li agradaven els objectes fets de materials naturals per a mossegar i que va ser un gran descobriment la girafa Sophie.  Aquesta està feta amb goma natural i hipoalergènica. Sophie estimula els cinc sentits de l'infant: la vista, per els grans contrastos de color; l'oïda, pel seu so; el gust, perquè està pensada perquè els nadons la xuclin i mosseguin; l'olfacte gràcies al propi de la goma; i el tacte perquè a més de ser agradable, la petita grandària de la girafa la fa fàcil d'agafar.

A casa ens ha passat el mateix, a la petita li encanta aquesta joguina que sona quan la pressiones.


CISTELLA DEL TRESOR:
Podem crear una petita cistella del tresor per als nadons, amb objectes que puguin manipular i portar-se a la boca.

How we Montessori
How we Montessori
AIRE LLIURE:
És important que els infants surtin de casa el més possible, així podran explorar l'entorn i observar a persones que no són de la família. Hem de tenir en compte de no exposar a l'infant directament al sol.

How we Montessori

MITJONS DIVERTITS:
Aquests mitjons poden ser una bona joguina per a l'infant que està començant a descobrir els seus propis peus.
Es tracta de cosir elements que li cridin l'atenció per a què els explori. En aquest cas s'han cosit un cascavell, un botó gran i un llaç de color.

How we Montessori
How we Montessori


SEURE A LA CADIRA:
Quan comenci a tenir prou força a l'esquena i el coll, podeu seure als infants en cadires adequades a nadons. Primer començarem amb pocs minuts, a poc a poc es podrà anar allargant el temps.

How we Montessori

Comentaris