Translate

dimecres, 26 d’abril del 2017

Joc infantil

Estem acostumats a estudiar en aules plenes de taules i cadires, on l'únic moviment és el del llapis sobre el paper i el del cap a l'observar i escoltar al mestre. Però hi ha millors maneres perquè l'aprenentatge sigui significatiu, per exemple, el joc i el moviment.

Sobretot hem de pensar en els més petits, si els posem en una aula on han d'estar asseguts més de cinc hores diàries (més extraescolars i dinar), aquests han d'utilitzar gran part de la seva concentració en mantenir-se quiets perquè no els renyin, cosa que és antinatural en infants d'infantil i que va en detriment del seu aprenentatge.

Avui en dia busquem que l'infant tingui totes les oportunitats d'aprenentatge possibles per a facilitar el seu accés al món laboral en la seva etapa adulta.
A vegades aquesta pressió pot ser excessiva, ja que exposem als infants a estímuls abans d'hora i de forma excessiva i el seu cervell no està preparat per assumir tanta informació. Això pot causar estrès, desmotivació i bloqueig. (Font: Psicóloga Alicia Banderas)

S'ha demostrat que el joc i el moviment moderat (millor aeròbic) genera un seguit d'accions en el cervell que beneficien l'aprenentatge i la salut física i mental dels nens. Fins i tot podem conèixer millor als nostres infants observant com juguen.

  • Predisposa al cervell per a l'aprenentatge: L'exercici aporta oxigen al cervell, facilitant el seu bon funcionament i potenciant les capacitats cognitives: millor memòria a llarg termini, millor atenció, desenvolupament de la memòria a curt termini, desenvolupament de les funcions executives del cervell que aporten flexibilitat i un augment del aprenentatge implícit (el que s'adquireix de forma inconscient).
  • Estimula el desenvolupament sensorial del cos.
  • Predisposa a un estat emocional positiu i a tenir més motivació personal.
  • Ajuda a l'autocontrol del cos a partir de l'adquisició de l'equilibri, coordinació, orientació i autoconeixement.

(Font: Rejuega)



El joc promou certs coneixements i/o habilitats. En funció de l'activitat que desenvolupa en l'infant distingirem entre jocs sensorials, jocs de moviment, jocs de manipulació, jocs verbals, joc simbòlic, jocs cognitius i jocs d'interacció social:

Jocs sensorials
Són els jocs que acuden a desenvolupar els sentits. 
Exemples: jocs de buscar objectes amagats, de trobar diferències, de diferenciar objectes per el tacte, l'olor, el so que fa o el gust, etc.



Jocs de moviment 

Apareixen espontàniament des de les primeres setmanes de vida al repetir els moviments i els gestos que inicien de manera involuntària. Es prolonguen al llarg de tota la infantesa i l'adolescència (arrossegar-se, córrer, saltar, etc.) i deriven en les activitats esportives. La major part de jocs tradicionals són jocs motors (jocs de persecució, joc de fet i amagar, saltar a corda, policies i lladres, etc.).



Jocs de manipulació

Són els jocs en què intervenen els moviments relacionats amb la prensió de la mà, agafar objectes, botonar, enfilar, omplir, buidar, colpejar, enroscar. Exemples: jugar amb plastilina, a fer castells de sorra, jugar amb aigua, etc.



Jocs verbals 

Comença amb el balbuceig i després, reforçat per l'adult, estableix un veritable col·loqui de balbuceig. Repetirà sèries de síl·labes que haurà escoltat o buscarà l'objecte que se li diu. 
A partir dels 2 anys, aquests jocs tindran gran importància, a vegades reforçaran el joc simbòlic. Altres vegades, mitjançant cançons, contes, poesies o embarbussaments els infants establiran situacions comunicatives entre ells.



Joc simbòlic 

Cap als 7 mesos, els infants intenten reproduir els gestos, els moviments i els sons que han conegut anteriorment. Poden reproduir accions, sons, objectes, esdeveniments, oficis, etc. 



Jocs cognitius 

Apareixen quan els infants busquen objectes amagats o quan miren i observen els contes, encaixen peces, etc. Es compliquen amb jocs d'associació, de memòria, de relacions espacials o temporals.



Jocs d'interacció social 

Els jocs socials entre els 0 i els 2/3 anys s'anomenen jocs de falda. A partir dels 6/7 anys, els jocs de regles seran els protagonistes.




Font: IOC

+info: IOC
+info: Adele Diamond
El joc lliure: Rejuega

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada