Llengua de signes catalana LSC - Baby signs en català

Fa uns dies al nostre Facebook, vaig compartir una notícia on és parlava d'un llibre per a ensenyar als bebès la llengua de signes. Aquest llibre, elaborat per un equip multidisciplinari de Funcasor (fundación Canaria para las Personas con Sordera y sus Familias), afavoreix la comunicació entre les famílies i els petits, independentment de si tenen o no pèrdua auditiva.

La notícia va portar moltes preguntes i molt amablement, una de les nostres seguidores, Nieves Sanz, ens va respondre i ens va passar un munt d'enllaços que compartiré més abaix.
Segons la Nieves i d'altres persones professionals de la llengua de signes, és millor fer servir la nostra llengua materna amb els nadons.


El català té la seva pròpia llengua de signes (LSC). Utilitzar la llengua de signes corresponent a la nostra àrea geogràfica facilitarà trobar més material i en un futur, si l'infant es troba amb un company amb problemes auditius, podrà comunicar-se amb ell amb tota facilitat.


Utilitzar la llengua de signes amb bebès és un mètode que no tenen pèrdua auditiva se sol anomenar BABY SIGNS® (programa amb un sistema de gestos simbòlics que permet a famílies comunicar-se de manera senzilla fins que els petits aprenguin i dominin el llenguatge oral).
Beneficis:
- Obre una finestra al cor i a la ment del infant
- Redueix rebequeries i augmenta la vinculació entre pares i fills
- Construeix vocabulari i dona confiança
- Beneficis cognitius de ser bilingüe

A la pàgina de GenCat ens donen recursos i material d'interès per endinsar-nos en la llengua de signes en català.


A la pàgina Cucu Mama ens donen aquestes raons per utilitzar la llengua de signes amb nadons:

  • Per comunicar-me amb ell abans que aprengui parlar.
  • Perquè ell pugui comunicar-se amb mi. Aquesta és la raó de pes, perquè ells ens entenen, però nosaltres a ells no i senten la necessitat de comunicar-se. De fet ho fan a tota hora en el seu idioma i amb els seus gestos. Quan no els entens es frustren.
  • Per evitar rebequeries pel que fa a la comunicació. Enllaçada a la raó anterior. A causa de la frustració es comencen a molestar. Quan trigues a atendre les seves necessitats i és només per una falta d'entesa en la comunicació es frustren. Més o menys com ens passa als adults quan no ens entenen. Nosaltres sabem canalitzar la nostra frustració i per això no fem rebequeries (o si, depèn).
Radio Ariguanabo
En aquesta mateixa pàgina (Cucu Mama) hi ha molts més articles sobre aquest tema i ens anima a utilitzar aquesta llengua amb nens amb necessitats especials com amb nens amb apràxia verbal o trastorns de la parla, Síndrome de Down i els petits amb TEA (trastorns de l'espectre autista).

Aquests són els enllaços que em va facilitar la nostra seguidora:



APANSCE Facebook

Comentaris